Ta vare!

Forleng levetiden til de flotte møblene dine.

De kan vare i generasjoner.

De er verdt det.

Nedenfor finner du tips og fremgangsmåter for vedlikehold av følgende:

Generelt vedlikehold - Tekstiler - Skinnpleie - Heltre - Corian®

VEDLIKEHOLD

GENERELT OM MØBELSTELL OG -VEDLIKEHOLD

For at møbelet skal ta seg godt ut så lenge som mulig, er det viktig at du tar godt vare på det. Husk at verken møbelhud eller møbelstoffer er selvrensende eller vedlikeholdsfrie og påvirkes av både ytre- hud, hår, syreholdig svette og fargesmitte fra dongeribukser. I tillegg etterlater også søl merker som må behandles umiddelbart.

Sofaer og stoler er de møblene som i størst grad blir brukt. Derfor er det viktig at en har kunnskap om møbelhud- og møbeltekstilers egenskaper og kvaliteter, for å kunne vite hvordan disse på best mulig måte vedlikeholdes og rengjøres. Likevel må du beregne normal slitasje/nedbrytning over tid.

Vedlikeholdsveiledningen nedenfor beskriver anbefalinger for støvtørking, rengjøring og flekkfjerning i forhold til både møbeltekstil, møbelhud, tre og noen andre vanlige møbeloverflater. For veiledning om stell/vedlikehold av nytt møbel, kontakt butikk/leverandør som har solgt møbelet eller produsenten.

TEKSTIL

Tips om pleie av tekstiler

TIPS: VEDLIKEHOLDSGUIDE FRA GUDBRANDSDALENS ULDVAREFABRIKK

Smuss og støv som blir liggende i stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene og bidrar sterkt til å forkorte stoffets levetid. Regelmessig (ukentlig) støvsuging med myk børste hemmer nedbrytingen og er helt nødvendig for at stoffet skal oppnå lang levetid. Viktige vedlikeholdsfaktorer er: 1) Hovedrengjøring, 2) flekkfjerning, 3) kontroll av fargeekthet og forsiktighetsregler for møbeltekstler.

VEDLIKEHOLDSFAKTORER

  1. Begynn å rengjøre møbelstoffet så snart du ser at at støvsuging og vanlig støvtørking ikke lengre er nok. Til hovedrengjøring anbefales skumrens. Kontakt møbelets forhandler for veiledning. Hvor hyppig dette bør gjøres avhenger av møbelbruken, men de delene av møbelet som kommer i kontakt med kroppen bør rengjøres minst en gang hver tredje måned.

  2. Hovedrengjøring:

  3. Flekkfjerning:
    Når uhellet er ute, er det viktig å få fjernet sølet/flekken så raskt som mulig. En ny flekk lar seg lettere fjerne enn en gammel. Får du en flekk som du er usikker på hvordan du skal fjerne, bør du kontakte møbelets forhandler. For fjerning av flekker bør du unngå vanlige husholdningsvaskemidler ettersom mange av dem er for kraftige for tekstilet, og ALLE andre produkter som inneholder løsemidler eller olje, ettersom de kan ødelegge stoffene.

  4. Kontroll av fargeekthet:
    Ved hovedrengjøring og flekkfjerning skal du alltid sjekke at stoffets fargestoffer tåler det vaskemiddelet du skal bruke. Gjør en prøve på et sted på møbelet som ikke synes. La det tørke, og sjekk resultate.

  1. Naturfibre- tekstiler som er laget av naturfibre som bomull, lin og ull, eller av kunstfiberet viskose, er svært behagelige fordi de puster og suger opp svette. Disse tekstilene er hydrofile - trekker og suger til seg vann og alt som inneholder vann. Tekstilene er også oleofile - absorberer olje og fett, f.eks. fettsyrene fra svette.

    1. Syntetfibre - tekstiler som er laget av syntetfibre som polyester, polyamid og akryl, har enestående mekanisk motstandsevne. Disse tekstilene er hydrofobe - avviser vann og andre vesker. Flekker fra væskesøl og vannbaserte produkter blir ikke sugd opp av fibrene, og disse flekkene er dermed enklere å fjerne. Fibrene er imidlertid oleofile - trekker til seg olje og fett.

    2. Blandingsfibre - tekstiler laget av blandingsfibre - ulike kombinasjoner av naturlige, kunstige og syntetiske fibre, er svært motstandsdyktige mot flekker og har ypperlig komfort.

    3. Forsiktighetsregler for møbeltekstiler:

  2. De viktigste hensyn man bør ta for sine møbler: Rengjøring, lysekthet, unngå skader, møbeltekstilers levetid og kjæledyr.

  1. Lysekthet - Mange møbler ødelegges unødig av påvirkning fra sollys. Husk at all lyspåvirkning vil svekke både fibrene og fargestoffene i tekstilet. Selv om møbeltekstilet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Persienner eller markiser anbefales, men vær samtidig oppmerksom på at ikke alle tekstiler i markiser eller gardiner stopper skadelig UV-stråler. Det er viktig å tenke over at solen skinner inn i rommet også når vi ikke selv er tilstede! Spesielt den "lave" solen på våre breddegrader når langt inn i rommet - hele dagen. Skal du være lenge borte, bør møblene tildekkes spesielt. Spør din møbelforhandler hvordan du best kan beskytte dine møbler så de ikke forringes unødig av sollys.

    1. Hvordan unngå skader på møbeltekstiler - Klær med ekstremt grove sømmer eller skarpe detaljer som f.eks. nagler, eller belter med metallbeslag, øker slitasjen og kan trekke ut tråder. Dongeriklær - særlig nye, og klær med uutvasket fargestoff, kan medføre avfarging. Gjenstander eller verktøy i baklommer kan skade møbeltekstilet.

    2. Møbeltekstilers levetid Manglende stell og vedlikehold reduserer stoffets levetid. Brukes møbelet ekstremt mye hver dag, anbefales varetrekk og armbeskyttere (dette kan bestilles til de fleste møbler).

    3. Kjæledyr - Kjæledyr og stoppede møbler hører ikke sammen. Hår, klør og sikling sliter hardt på stoffet. Firbente familiemedlemmer bør være i kurven sin, ikke i møblene.

HUD

Tips om pleie av hudmøbler

VIDEO:

Slik fjerner du flekker fra skinnmøbler (hentet fra klikk.no)

Nytt liv til slitte skinnmøbler (hentet fra klikk.no)

HELTRE

Tips om pleie av tremøbler

Møbelpleie treverk

De ulike tretypene har hvert sitt særpreg og utseende.

Tre er et levende materiale og det vil fortsette preges som følge av sesongmessige og omgivelsestemperatursvingninger og endringer i luftfuktigheten. Derfor kan man se at det både kan utvide og trekke seg sammen over tid.

Bøk har stort sett jevn farge mens venene i eik ofte plassert i forskjellige ringer med skarpe grenser.

Uansett hvilken type tre, anbefaler vi at både behandlet og ubehandlet trevirke alltid såpe eller olje-behandlet for å unngå uttørking av treet. Hvis veden tørker ut, kan det sprekke i staver. Lakkert tre krever ikke vedlikehold.

Enkle råd for bord i heltre

  • Utfør all rensing og behandling treverkets lengderetning..

  • Slip aldri med stålull!

  • Massive tilleggsplater må ha luft på begge sider for å unngå at platene slår seg. Derfor bør man kun oppbevare èn slik massiv plate av magasinet - mens to finerte plater kan lagres sammen

  • Unngå bordskåner i kork! Varme og fuktighet kan trenge inn i bordet.

  • Vær svært forsiktig med å sette varme ting .f.eks. te krus på toppen av en fuktig klut, da det kan føre til hvite skjolder på bordet.

  • Vær forsiktig med å plassere heltre for nær varmekilder som. komfyr eller radiator Unngå direkte sollys

  • Massive benkeplater bør aldri dekkes med voksduk eller lignende lufttett materiale for lengre perioder

  • Spør alltid møbler forhandler dersom du er i tvil.

Såpebehandling:

Denne fremgangsmåten vil fylle porene i treverket , slik at det oppnås en overflate som er forholdsvis glatt og smussavvisende forhold til ubehandlet tre .

Det nye bordet bør behandles såpe 2-3 ukers intervaller for å holde bordplaten lys.

Blandingsforhold :

Ask/Bøk: ca . 100 gr såpeflak til en liter vann på de første behandlingene.

Eik: ca . 25 gr såpeflak til en liter vann - NB : Overdreven bruk av såpe gjør eiak mørk!

Det anbefales å benytte demineralisert vann, da jernholdig vann i noen tilfeller kan misfarge treverket.

Påføring : svamp eller klut vris opp i såpevann . Såpen påføres i treets lengderetning , slik at såpen blir jevnt fordelt og uten ansamlinger eller tykke striper. Svampen eller kluten vris deretter hardt opp og tørk det av bordet etter noen minutter . Ujevn påføring kan misfarge treverket . Husk alltid å behandle undersiden for å unngå at treverket vrir seg.

Sliping : Ved de første behandlingene kan føre trefibrene i treverket reise seg, så det anbefales at mellomsliping. Når platen er tørr , pusses den med sandpapir 180-240 eller pussekloss langs lengderetningen. Slip aldri med stålull!

Vedlikehold : Fra tid til annen bordet trenge en oppfriskning. Du kan da brukeet blandingsforhold på 25 g såpeflak pr. liter vann og følge instruksjonene ovenfor , både når det gjelder ask, bøk og eik .

Oljebehandling

Denne fremgangsmåten vil fylle porene i treverket , slik at det oppnås en overflate som er forholdsvis glatt og smussavvisendeforhold til ubehandlet tre.

Type olje : Vi kan anbefale Proterra olje som er produsert fra solsikkeolje og inneholder stoff ( Malkode 00-1 = ut av fareklasse) . Proterra Oil kan kjøpes / bestilles fra møblelforhandler . Det finnes andre typer olje på markedet for heltre . Brukes disse, så følg instruksjonene på emballasjen . Vi anbefaler hërdendeolje .

Påføring: olje påføres jevnt med en myk klut eller svamp langs treretningen i svært tynne lag . Oljen herdes etter ca . 24 timer . Bordet kan deretter poleres med en tørr klut . Ved behov for sliping/pussing bruk 220-240 sandpapir . Slip aldri med stålull!

Daglig rengjøring : Eventuelle flekker kan fjernes med en oppvridd klut i varmt vann . Vanskelige flekker kan fjernes med rengjøringsmiddel , eventuelt slipes/pusses. Etter sliping, kan det være fargeforskjell i treet. Dette vil forsvinne snart etter at den nye oljebehandling og lyspåvirkning .

Vedlikehold : Oljebehandlingen gjentas etter behov .

Advarsel ! Kluter med oljerester kan selvantenne . Kluter skal enten brennes eller dynkes med vann og pakkes i aluminiumsfolie før de kastes .

Laminatbord:

Her er noen enkle tips for vedlikehold og behandling av benkeplater med laminat .

Selv om laminat har god motstandsdyktighet mot varme , bør man alltid beskytte bord så godt som mulig i forhold til alle typer varmepåvirkning .

Daglig rengjøring : Overflaten tørk med en ren klut dyppet i såpevann eller vann som inneholder rengjøringsmiddel .

For vanskelige flekker : Løst smuss tørkes av . En ren klut fuktet i vann – evt. med rengjøringsmiddel om nødvendig - brukes for ytterligere tørking inntil all smuss er oppløst. Skyll med rent vann og avslutt ved å tørke av med en tørr klut .

For spesielt vanskelige flekker: forsiktig bruk av organiske løsemidler som alkohol , benzen og aceton , avhengig av innholdet av flekken. En ren klut dyppet lett i det gjeldende middelet og flekken gnis av. Deretter rengjøres som nevnt ovenfor . Vær svært forsiktig med kanten av bordet !

Bruk aldri : Stålull, slipesvamp/kloss, skure såpe og lignende , da de fører til fargeavvik på sidene som har blitt renset .

Når skaden er skjedd

Hvis en ulykke først har skjedd, er det ulike alternativer for å reparere skaden .

Man bør alltid begynne med å fjerne flekker med en fuktig klut med lunkent vann eller det mildeste vaskemiddel.

Såpebehandlede overflater : Vanskelig fedt-/olieflekker kan fjernes med rensevætske og lett sliping med fint sandpapir. Det samme gjelder for flekker av stearin, kulepenn eller markør kan fjernes med en myk klut fuktet med alkohol . Mørke flekker fra f.eks . aviser eller skokrem kan fjernes med et viskelær eller noe fint sandpapir. Dype merker eller riper krever sliping. Brannskader skal slipes bort. Det er viktig å slipe i et større område for å unngå en fordypning i bordplaten.

Olje behandlede overflater : Svært vanskelige fett-/olieflekker kan fjernes med white spirit og oljebehandling må gjentas . Kulepenn eller markør kan fjernes med en myk klut fuktet med alkohol. Mørke flekker , for eksempel. aviser eller skokrem kan fjernes med et viskelær eller noe . fint sandpapir . Dype merker eller riper krever sliping/pussing. Brannskader skal slipes bort. Det er viktig å slipe i et større område for å unngå en fordypning i bordplaten.

Lakerte overflater: Ved flekker på malte flater er det ofte fordi malingen er slitt og dermed porøs . Dette krever nedsliping med påfølgende omlakkering . Vi anbefaler at en kvalifisert fagperson utfører dette. Kontakt møblerforhandler.

TIPS FRA NAVER COLLECTION

CORIAN ®

Tips om pleie av CORIAN® benkeplater

Disse rådene har DuPont™ laget for å svare på dine spørsmål om hvordan man behandler innredninger av Corian®. For å bevare den fine glansen, anbefaler vi deg å følge våre vedlikeholdsråd nøye. Da kommer Corian® til å beholde sin vakre finish i lang tid.

Corian® er ikke vedlikeholdsfritt, men krever kun minimalt stell for å se flott ut.

For den daglige rengjøringen er det nok å tørke av Corian® med en myk klut og rent vann. De fleste flekker og fett tas bort med vann og flytende oppvaskmiddel, f.eks. Zalo.

Hele overflaten bør rengjøres nøye av og til, for at glansen ikke skal bli ujevn.

Bruk et rengjøringsmiddel med mild slipeeffekt, f.eks. Jif, til Corian® som har silkematt finish og flytende oppvaskmiddel for høyglansoverflater. Rengjør hele overflaten med en klut og med myke sirkelbevegelser. Skyll med vann og tørk med papir eller myke kluter.

Hvis du ikke blir fornøyd med glansen eller om finishen er blitt ujevn, kan du alltid polere opp en overflate av Corian®

Hvis du har oppvaskkum av Corian®

Trinn 1 normal rengjøring

Trinn 2 bruk oppvaskmiddel eller mild skurekrem og en hvit skuresvamp

Trinn 3 full oppvaskkummen med varmt vann (ikke kokende). Tilsett 1-2 t.sk. oppvaskmaskinmiddel og la det stå i noen timer, eller over natten. Vask med en kost, skyll og tørk av

Flekkfjerning

Forsøk med de enkle løsningene først. Hvis det fremdeles er flekker, bruk litt mild skurekrem på en klut og gni med lette sirkelbevegelser.

Unngå grove skuresvamper i det daglige renholdet. Sterke slipemidler eller den grønne siden på skuresvampen (som Scotch-Brite™), skal kun brukes til å fjerne svært vanskelige flekker. Etter bruk av slite sterke midler, bør man sørge for at overflaten som er behandlet, får tilbake sin glans ved å gjenta prosedyren beskrevet under punktet "Hele overflaten bør rengjøres ...".

Vi anbefaler å bruke en spesiell rengjøringspakke som er utviklet for kjøkken, butikkinnredninger og offentlig miljø. Den kan bestilles gjennom DuPont Corian®.

Grafitti, tusj og kulepenne - intet problem! Vaskes enkelt bort som forklart under punktet flekkfjerning.

Brannmerker og andre vanskelige flekker tas bort med skuremiddel og en fin svamp.